top of page
49-Vardagsrum.jpg

HSB BRF ESTER

ATT KÖPA NY
BOSTADSRÄTT AV HSB

SÅ GÅR PROCESSEN TILL

Dokument.png
Besiktning.png
3,5 mån
kvar
Pengar.png
18 mån 
kvar
4-6 mån
kvar
1-2 mån
efter
inflytt
Pengar.png

INNAN DU KÖPER

Kontakta din bank och ansök om lånelöfte så att resten av processen går smidigt.

Har du tittat på flera objekt som du kan tänka dig bo i så behöver du lånelöfte för den dyraste. När lånelöftet redo kan du direkt gå vidare i processen när mäklaren ringer och boka den lägenhet du vill ha.FÖRHANDSAVTAL

När du har bestämt dig för att köpa en lägenhet tecknas ett förhandsavtal.
Förhandsavtalet är ett bindande avtal mellan köparen och bostadsrättsföreningen. I samband med förhandsavtalet betalas en summa i förskott. Förskottet vid förhandsavtalet är 50 000 kr för 1–2 rok, 80 000 kr för 3 rok och 100 000 kr för 4 rok. Denna summa är en del av den totala kostnaden och betalas av dig.
Läs mer på hsb.se/medlem


Läs mer på hsb.se/medlem

 

INREDNING

Dina inredningsval gör du 1,5 år innan inflyttning.

Här är du med och utformar din framtida bostad. HSB erbjuder, utöver "Vår favorit", kostnads­fria val och val mot en kostnad. HSBs nyproduktion har alltid en bra grundstandard, men det går också att göra tillval, exempelvis när det gäller kökssnickerier, vitvaror och golv. Tillvalen måste göras innan sista stoppdatum. Mer information kommer längre fram då det är dags för dig att göra dina inredningsval. Gör du tillval för mindre än 10 000 kr betalar du i samband med inredningsvalen. Gör du tillval för mer än 10 000 kr 
betalar du halva kostnaden efter sista stoppdatum och andra halvan när du flyttar in.

 

UPPLÅTELSESAVTAL

Upplåtelseavtal tecknas när den ekonomiska planen är klar.
Den ekonomiska planen innehåller upplysningar för bedömning av föreningens ekonomi som granskas av intygsgivare och registreras hos Bolagsverket. Vid tecknandet av upplåtelseavtalet, vilket brukar vara cirka sex månader före inflytt, betalas 10 procent av köpeskillingen. Tidigare delbetalningar räknas av. Resterande del av köpeskillingen betalas strax före tillträde.

 

Lägenhetsvisning (ca 1 mån innan tillträde)

Du som köpare bjuds in till en lägenhetsvisning för att titta igenom dina inredningsval i lägenheten, mäta och förbereda dig för inför din inflyttning. En oberoende besiktningsman har innan lägenhetsvisningen redan gjort en slutbesiktning för att kvalitets­säkra entreprenadens utförande ställt mot gällande handlingar, lagar och byggtoleranser. Eventuella fel och avvikelser dokumenteras och ska normalt åtgärdas av entreprenören inom två månader från verkställd slutbesiktning. Vissa typer av fel kan dock komma att åtgärdas senare. 

 

SLUTLIKVID

En vecka innan inflyttning ska resterande summa betalas, den s.k slutlikviden. Denna del hjälper banken dig med. Förutom slutlikviden betalar du även de resterande 50 procent av inredningsvalen  om du gjort tillval för mer än 10 000 kr

INFLYTTNING

Du får besked om inflyttningsdatum cirka 3,5 månader i förväg. HSB planerar inflyttningsdagen noga för att underlätta för dig.

 

BRUKANDEBESIKTNING

Vissa fel märks inte förrän lägenheten används. Du kommer därför att bjudas in till en brukandebesiktning som normalt sett hålls inom 1–2 månader efter det att du flyttat in.

100 ÅR AV TRYGGT BOENDE

För HSB är bostadsbyggande något mer än att bara producera hus. Att köpa en bostadsrätt av HSB innebär en extra trygghet. När Brf Ester är färdigbyggd och inflyttad kommer HSB Stockholm förvalta fastigheten. Erica från HSB Stockholm berättar hur 100 års erfarenhet har lett fram till att vi vet hur man skapar trygga och moderna bostäder samt vilka fördelar ett medlemskap i HSB medför. 

bottom of page